Suvo grlo i suva usta pod maskom

Sledeći saveti pomažu da kročimo kroz svakodnevicu sa snažnim glasom pod maskom.

Najvažnija mera zaštite od korona virusa je zaštita usta i nosa. Međutim, pogotovo nakon dužeg nošenja maske, glasnice i grlo budu suvi. Bacimo pogled šta se dešava ispod maske.

Novi svakodnevni dodatak: maska

Zbog čestog nošenja zaštitnih maski, usta, grlo i nosna sluznica pred većim su izazovom – kod pojedinih zanimanja nose se satima. Pre ili kasnije grlo se iziritira, usta se osuše, a glasnice sve češće pucaju… I šta onda?

isla® medic

isla® medic: Kod intenzivnih tegoba s grlom i glasom

Suva usta: zašto su grlo i ždrelo toliko suvi?

Pogotovo ako masku nosimo svakog dana i tokom mnogo sati, brzo zaboravimo redovno da unosimo dovoljnu količinu tečnosti. To dovodi do brzog sušenja sluznice usta i ždrela, uzrokujući neprijatnu iritaciju,  a utiče i na glasnice. Ako dugo nosimo masku, brzo dolazi do neprijatnog osećaja u ustima, jer se ona previše osuše.

Osim toga, govoriti pod maskom i nije tako lako. Bilo tokom kratkog razgovora u autobusu ili jutarnje kupovine u pekari, glas se mora snažno podići kako bi ga druga osoba mogla što jasnije razumeti kroz masku. Da bi nas jasno razumeli, moramo da govorimo još glasnije i jasnije kroz dodatni sloj tkanine, što sa vremenom može brzo umoriti glasnice. Rezultat toga mogu biti iritacija glasnica, čest kašalj i promuklost. Sledeći saveti pomoći će vam u tome da ponovo kročite kroz svakodnevicu sa snažnim glasom pod maskom.

Saveti za snažan glas i protiv suvog grla

1. savet: Razgovor je srebro, tišina je zlato
Najjednostavniji wellness savet za napete glasnice je naravno odmor od govora. Međutim, to nije uvek lako sprovesti u delo, ali kada se za to ukaže prilika, glasnice će vam biti zahvalne. Važno je da ne počnete nesvesno da šapućete. To govor ne čini razumljivijim, potrebno je češće ponavljati, a takođe otežava formiranje glasova.

2. savet: Pijte, pijte, pijte
Kako bi se obezbedilo da sluznice usta i ždrela ostane očuvana i da grlo ne postane suvo, potrebno je mnogo i pre svega redovno piti tečnosti. Postoje brojni trikovi kako bismo podsetili sebe da uzimamo dovoljno tečnosti. Na primer, često pomaže ako čašu vode imamo u vidokrugu. Ali takođe može pomoći i kreiranje plana ispijanja tečnosti: Koja pića volite i možete uvek piti? Mineralna voda, sokovi ili čaj, na primer, pogodni su kao svakodnevna alternativa običnoj vodi. Kofein treba konzumirati sa oprezom, u zavisnosti od toga koliko su teški problemi sa glasnicama, jer dodatno isušuje grlo i iritira glasnice. Isto važi i za pušenje.

3. savet: Važan borac protiv suvih usta

Praktične za putovanja i za kancelariju su pastile za grlo, koje održavaju sluznicu vlažnom i štite je od daljih spoljašnjih nadražaja. Pastile za grlo sa hidrogel kompleksom, hijaluronskom kiselinom i posebnim ekstraktom islandskog lišaja, kao što je isla medic voice, pomažu kod problema sa glasnicama nastalih zbog njihovog opterećenja, npr. kod promuklosti i iritacija. Zahvaljujući dvostrukom zaštitnom sloju koji nastaje postepenim otapanjem u ustima, sluznica usta i grla može se regenerisati i pružiti prijatan osećaj, za snažan glas pod maskom!

Osim toga, za zaštitu nosne sluznice prikladna je mast za nos ili sprej kao što je Nisita, koji pomažu u vlaženju i nezi suve sluznice nosa.

Imate intenzivnu grlobolju?

isla® medic

isla® medic

Kod intenzivnih tegoba s grlom i glasom

  • Pomaže kod tegoba povezanih s prehladom i grlom kao što su bol u grlu i otežano gutanje
  • Efikasna pomoć u regeneraciji i ublažavanju nadražaja kod zahvaćene sluznice
  • Za odrasle i decu stariju od 6 godina

Moglo bi vas također zanimati

Grlobolja

Bol u grlu i grip

Grlobolja može biti vrlo neprijatna, pogotovo ako otežava gutanje