Sve bitne informacije o
tegobama sa grlom

Uzroci, simptomi i lečenje

Sve bitne informacije o tegobama sa grlom

Uzroci, simptomi i lečenje

Tegobe sa grlom – kako prepoznati i ublažiti grlobolju

Svi smo već jednom doživeli grebanje ili bolove u grlu, promuklost, probleme s glasom ili privremeno pucanje glasa. Upala grla i s njom povezane tegobe danas često predstavljaju razlog za odlazak lekaru. Nezavisno od toga, je li proleće, leto, jesen ili zima – čim je narušena prirodna funkcija sluznice disajnih puteva, uzročnici bolesti i nadražaji lako mogu prodreti u ljudski organizam.

Zaštitni sloj sluznice grla i šta bi o tome trebalo da znate

Površina disajnih puteva kod nosa, ždrela i grkljana zaštićena je sluznicom koja ispunjava nekoliko zadataka. Ona je prirodna barijera protiv uzročnika bolesti i preuzima važnu funkciju zaštite i čišćenja. Sluznica u grlu pritom stvara vlažni zaštitni sloj koji virusima i bakterijama otežava prodiranje u ćelije sluznice i uzrokovanje zaraze. Sva područja sluznice zajedno deluju na očuvanje ove važne funkcije barijere, pri čemu svi marljivo filtriraju, vlaže i greju svoj deo. Šest velikih i brojne male pljuvačne žlezde stvaraju pljuvačku koja je u tu svrhu potrebna. Ova pljuvačka između ostalog reguliše pH vrednost u ustima, stvara enzime protiv nastanka bolesti i zaštitnički oblaže sluznicu grla i ždrela.

Kako nastaje grlobolja?

Ako površinski, zaštitni sloj sluznice ždrela nije dovoljno hidriran i vlažan, sluznica se isušuje i postaje osetljivija, a uzročnici bolesti i štetne materije lakše prodiru u telo. Mogu se pojaviti tipični simptomi blage grlobolje kao što su grebanje u grlu, suva usta i promuklost, dok se kod jake grlobolje mogu pojaviti i bolovi pri gutanju.

Uzroci grlobolje – virusna infekcija

Mnogi faktori mogu negativno uticati na vlažni zaštitni sloj sluznice ždrela. Upalu grla često uzrokuju infekcije poput prehlade. U do 95 % slučajeva razlog su virusi, često rinovirusi. Infekcija koronavirusom takođe može biti uzročnik bola u grlu.

Grlobolja bez prehlade

Grebe Vas u grlu, ali nemate nikakvih drugih simptoma prehlade? Iza toga se mogu kriti i drugi uzroci:

Nadražujuće tvari iz okoline

Nadražujući faktori iz okoline

Jak vetar ili klima uređaj u kancelariji mogu dovesti do isušivanja sluznice ždrela zbog čega posledično može nastati blaga grlobolja. Ona se dalje može razviti sve do upale grla.

Preopterećenje i gubitak glasa

Preopterećenje i gubitak glasa

Prekomeran ili preglasan govor ili pevanje može dovesti do preopterećenja. Kod intenzivne upotrebe glasa važno je da sluznica bude vlažna i da se zaštiti od isušivanja. U svrhu intenzivnog i dugotrajnog vlaženja može pomoći otapanje pastila za grlo u ustima kao što su isla® pastile.

Tegobe s grlom povezane s alergijama

Tegobe s grlom povezane s alergijama

Alergeni dospevaju u nos, usta i grlo pa sve do pluća putem vazduha i potom dolaze u kontakt sa sluznicama. Ako još i nos otekne ili krene da curi, moramo više da dišemo kroz usta pa se i sluznica ždrela isušuje. Posledično može doći do lakših tegoba s grlom kao što su promuklost ili grebanje u grlu. Ako se sluznica ždrela dalje isušuje i ako se ne vlaži, to može dovesti do grlobolje koja je uzrokovana alergijama.

Tegobe s grlom kao nuspojava određenih lijekova

Tegobe sa grlom kao nuspojava određenih lekova

Tegobe sa grlom ne pojavljuju se samo kod prehlada. Određeni lekovi poput nekih antihistaminika, nekih antidepresiva ili lekova za snižavanje krvnog pritiska mogu pogodovati nastanku suvoće usta. Time može doći do isušivanja sluznice pa se narušava prirodna zaštitna barijera sluznice ždrela. Tako zbog određenih vrsta lekova indirektno kao posledica nastaju tegobe s grlom.

Ograničena proizvodnja sline

Ograničena proizvodnja pljuvačke

Ako nas okružuje suv vazduh, ako puno govorimo ili prekomerno konzumiramo cigarete i alkohol, sluznica disajnih puteva može se brzo isušiti, a posledica mogu biti suva usta. Bolesti koje sa sobom donose smanjenu proizvodnju pljuvačke, primer Sjögrenov sindrom, takođe mogu da izazovu simptome kao što je suvoća usta.

Grlobolja leti

Leto, sunce i – grlobolja. Za razliku od uvreženog mišljenja, grlobolja se ne pojavljuje samo u hladno godišnje doba. Kada su jako vrući dani, u vozilima i kancelarijama se previše rashlađuje klima uređajima. Posledica toga mogu biti tegobe s grlom uzrokovane upravo tim oscilacijama u temperaturi. U tom slučaju dobro je koristiti pastile za grlo kao što su isla® kako bi se zahvaćena sluznica dugotrajno vlažila.

Imate intenzivnu grlobolju?

isla® medic

isla® medic

Kod intenzivnih tegoba s grlom i glasom

 • Pomaže kod tegoba povezanih s prehladom i grlom kao što su bol u grlu i otežano gutanje
 • Efikasna pomoć u regeneraciji i ublažavanju nadražaja kod zahvaćene sluznice
 • Za odrasle i decu stariju od 6 godina

Simptomi kod bola u grlu

Ako je vlažni zaštitni sloj sluznice ždrela nadražen, tada se štetni agenci, virusi i bakterije lakše mogu nastaniti na sluznici. Posledica toga su upale u predelu grla i ždrela koje se mogu bolno manifestovati. Grebanje u grlu, poteškoće s gutanjem i osećaj poput knedle u grlu, sve su ovo tipični znakovi za nadraženu i suvu sluznicu ždrela. Ako je glas promukao osobi je teško da govori, telo će reagovati čestim kašljucanjem i nadražajnim kašljem. Takođe i promuklost nije retkost, a u ekstremnim slučajevima može doći čak i do povremenog gubitka glasa.

Simptomatika kod grlobolje

Različite vrste tegoba sa grlom

Suvi kašalj

Blaga iritiacija grla kao što su suvo grlo ili grebanje u grlu najčešće je više zamorno nego  ozbiljno stanje, ali ipak može biti signal za uzbunu. Ne čekajte predugo na preduzimanje koraka za poboljšanjem situacije. U ovom trenutku je važno da sluznica bude vlažna i da se zaštiti od isušivanja. Otapanje samo običnih bombona ili ispijanje puno tečnosti dugoročno neće pomoći. To važi i za osobe koje pate od ograničene proizvodnje pljuvačke. isla® original pastile osiguraće potrebno vlaženje sluznice. One su blagotvorne za grlo, pomažu kod napregnutog glasa i štite sluznicu od isušivanja i daljih iritacija. Tako se sa dobrim osećajem u ustima možete bezbrižno prepustiti svim dnevnim izazovima.

Blaga grlobolja
Intenzivna grlobolja

Bol u grlu

Ako prilikom gutanja osećate bol i grlo je natečeno, često se poseže za lekovima protiv bolova. Pored toga je važno intenzivno i dugotrajno vlažiti sluznicu usta i ždrela i tako ih zaštititi od isušivanja. Pogotovo kod jake grlobolje pomažu pastile za grlo kao što su isla® medic acute sa kompleksom hidrogela sa islandskim lišajem i hijaluronom. Pastile efikasno ublažavaju tegobe i podupiru regeneraciju zahvaćene sluznice za oporavak usta i ždrela.

Grlobolja kod dece

Grlobolja kod dece nije retkost, a iza nje se često krije prehlada. Međutim, i alergije mogu dovesti do bolnog grebanja u grlu, i to zbog suve sluznice koja se kao posledica onemogućenog disanja kroz nos može pojaviti kod začepljenog nosa. Kod tegoba sa grlom važno je da se sluznica ždrela zaštiti od isušivanja. Otapanje pastila za grlo poput isla® junior mogu podržati intenzivno i dugotrajno vlaženje sluznice i na taj način ublažiti bol.

Grlobolja kod djece

Jeste li već probali?

isla® junior

isla® junior

Namenjeno deci kod tegoba sa grlom i nadražajnim kašljem izazvanih prehladom

 • Ublažava tegobe s grlom kod dece starije od 4 godine
 • Prijatnog ukusa jagode
 • Jednostavna primena kod dece

Šta pomaže protiv bola u grlu?

Kod grlobolje pre svega pomaže jedna stvar, a to je vlaženje grla! Nadražena i suva sluznica mora biti dugotrajno zaštićena od isušivanja. Otapanje pastila za grlo, kao što su isla® pastile, može podstaći intenzivno i dugotrajno vlaženje sluznice. Kod blagih tegoba sa grlom poput suvoće usta ili promuklosti, isla® moos može doneti olakšanje. Posebni ekstrakt islandskog lišaja efikasno vlaži suvu i nadraženu sluznicu. Kod teških tegoba sa grlom poput prehlade spas donose isla® medic acute pastile: Kompleks hidrogela sa hijaluronskom kiselinom i posebnim ekstraktom islandskog lišaja odmah dvostruko podstiču nadraženu i suvu sluznicu ždrela i štite od daljih iritacija.

 • Koji domaći proizvodi pomažu protiv grlobolje?
  Grebanje i bolovi u grlu – ovde olakšanje mogu doneti domaći recepti poput obloga sa lukom, čaj od žalfije ili med. Postoje brojna korisna pomagala iz kuhinje koja mogu pomoći kod tegoba s grlom. 
 • Preskočite sportske aktivnosti kod grlobolje
  Nezavisno od toga da li se radi samo o laganom grebanju u grlu ili grlobolji, kod tegoba sa grlom uzrokovanih prehladom potrebno je da se na kratko vreme odreknete sporta. Drugačija je situacija u slučaju suvog grla zbog npr. klima uređaja. U tom slučaju je bavljenje sportom dopušteno.
 • Kako sprečiti grlobolju?
  Dugotrajno vlaženje najvažnije je za zdravu sluznicu ždrela, a sve kako bi se sluznica zaštitila od isušivanja, nadražaja i tegoba s grlom. Otapanje pastila za grlo poput isla® neguje sluznicu i osigurava intenzivno i dugotrajno vlaženje.

Kada je vreme za odlazak lekaru?

Tegobe sa grlom često se javljaju kao popratni simptom prehlade. Međutim, ako te tegobe intenzivno potraju duže razdoblje, važno je da prepoznamo uzrok u konsultacijama sa lekarom jer ako grlobolja potraje duže od tri sedmice, onda se smatra hroničnom.

Posebno u slučaju ako se osim grebanja u grlu pojavljuju još i drugi simptomi kao što su poteškoće sa disanjem, zadihanost ili otežano disanje, potrebno je otići kod lekara. Isto važi i kod izraženih poteškoća s gutanjem, otečenih limfnih čvorova ili jednostrane grlobolje. Dalji simptomi u slučaju kojih je neophodno posetiti lekara su šarlah, temperatura preko 39 stepeni ili poteškoće s disanjem.

Klinička slika bolesti u vezi sa bolom u grlu

Grlobolja nije uvek grlobolja – upale grla mogu biti raznovrsne, od grebanja u grlu do poteškoća sa gutanjem. Samo lekar može razlikovati sledeće kliničke slike bolesti:

 • upala ždrela (faringitis)
 • upala krajnika
 • upala grkljana/glasnica
 • šarlah
 • mononukleoza

Važno: Ako osoba oseća da je bolest već napredovala, obavezno je otići lekaru!

Jeste li već probali?

isla® original

isla® original

Naši klasici – kod nadražajnog kašlja i promuklosti

Štiti osetljivu sluznicu od isušivanja i iritacija i vlaži sluznicu. Dostupna u četiri ukusa.

Iz našeg bloga

Grlobolja

Bol u grlu i grip

Grlobolja može biti vrlo neprijatna, pogotovo ako otežava gutanje